SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

Sivil toplum kuruluşları (STK), belli bir amaç etrafında birleşen kişi ve kurumların oluşturduğu, resmî kurumlardan bağımsız olarak çalışan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlardan ve/veya üye aidatlarından sağlayan kuruluşlardır. Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUS Türkiye) de bir STK’dır.

Demokratik toplumlarda STK’lar; yasama, yürütme, yargı ve medyadan sonra beşinci güç olarak değerlendirilmekte ve toplumların gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca, kamu ve özel sektörün yanında üçüncü sektör olarak da tanımlanmaktadır. STK’lar, belirli bir konuya odaklanmaları dolayısıyla çok daha verimli ve etkili olabilmektedir.

Sivil toplumun etkinliği ve gücü; bir ülkenin siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal yapısıyla yakından bağlantılıdır. Sivil toplumu oluşturan dernek ve vakıfların gücü, sadece faaliyet gösterdikleri ülkenin yapılarıyla değil, aynı zamanda üyelerinin niteliği ve sayısıyla da ilişkilidir. Ayrıca STK’ların amaçları da güçlenmelerinde etkileyici bir faktördür.

AUS Türkiye,  Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan AUS alanındaki ilk politika dokümanı olan Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi (2014-2023) ve Eki Eylem Planı (2014-2016)’ndaki “Akıllı ulaşım sistemlerinin sağlıklı ve doğru bir şekilde uygulamaya geçirilebilmesi için farklı disiplin ve sektörlerden paydaşları bir araya getirerek koordine etmek ve öneriler oluşturmak amacıyla bir çatı sivil toplum kuruluşu (AUS Türkiye) kurulması”  eylemi doğrultusunda 2016 yılında kurulmuştur. Ülkemizde odak alanı AUS olan ve faaliyetlerini bu doğrultuda yerine getiren ilk ve tek dernektir.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA NEDEN ÜYE OLUNMALIDIR?

STK’lar, aynı amaca yönelen kişi ve kurumlardan oluşmaktadır. Konularıyla ilgili tüm paydaşlarla açık diyalog içerisinde olmaları, farklı bakış açılarını göz önünde bulundurabilmeleri ve kâr amacı gütmeyen yapılarıyla ülkelerin gelişmesi ile kalkınması için önemli roller üstlenmektedir. Kamu sektörü yasal düzenlemeler doğrultusundaki görev ve sorumluluklarına odaklanmakta, özel sektör kendi iş alanını ile ilgili öncelikleri doğrultusunda çalışmalar yürütmekte, STK’lar ise ilgili oldukları alan özelinde daha kapsayıcı bir bakış açısı sunarak konuları daha geniş bir perspektiften ele alabilmekte ve daha bütüncül bir resim ortaya koyabilmektedir. STK’lar, ilgili oldukları sektör paydaşlarını kamu ya da özel farkı olmaksızın daha kolay bir araya getirebilme yeteneğine sahiptir. Bu açılardan değerlendirildiğinde hem bireysel hem de tüzel kişiler için ilgi alanlarına ve faaliyetlerine uygun STK’lara üye olmak veya katkı sunmak, büyük fayda ve fırsatlar sağlamaktadır. Aşağıda belirtilen bazı faydalar, STK’ların önemini ortaya koymaktadır:

  1. Katılımcı bir yaklaşımla toplumun gelişmesine katkı sağlamak
  2. Az kaynakla çok iş üreterek kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasına katkı sunmak
  3. Yasal düzenlemelerin toplumun farklı kesimlerinin menfaatlerini gözeterek hazırlanmasına katkıda bulunmak
  4. Toplumsal sorunları hızlı gündeme getirme ve çözüm önerileri geliştirme becerisine sahip olmak
  5. Ücretsiz eğitimler, çalıştaylar, konferans ve etkinliklerle ilgili oldukları alana yönelik toplumsal bilinç ve farkındalık düzeyinin artmasına ve gelişmesine katkı sağlamak
  6. İstihdama, mesleki becerileri geliştirmeye ve artırmaya katkı sunma
  7. Çalışılan alanda daha büyük bir stratejinin parçası olmak
STK’ların Sunduğu Fırsatlar
Fırsat Açıklama
Ağ kurma fırsatları
  • Aynı hedeflere sahip kişilerin, kurumların ve oluşumların bir araya gelmesi ile farklı birçok konuda etkileşim oluşması söz konusu olmaktadır.
  • STK'ların tipik olarak çok sayıda ağ oluşturma faaliyetine katıldığı göz önüne alındığında hem gönüllüler hem de çalışanlar farklı insanlarla etkileşime girme ve farklı görüş ve bakış açıları duyma deneyimi yaşayabilmektedir.
  • Başarı öyküleri ve daha önce başkaları tarafından yapılan hatalar ile acil durumlarda neler yapıldığı gibi konularda ders, tecrübe paylaşımları söz konusu olabilmektedir.
  • STK üyesi, gönüllüsü, çalışanı ya da herhangi bir şekilde destek olanların tanıştığı kişiler ya da kurumlar potansiyel bağlantılardır. Hayırseverler, üst düzey yöneticiler ve benzerleriyle bağlantı kurmak kişilerin ya da kurumların gelişimine ve ilerlemesine yardımcı olabilmektedir.
Sosyal etkiye katkı
  • Gönüllülük programları çeşitli şekillerde olabilmektedir. Bu, eğitim ve seminer faaliyetleri, ağaç dikmek veya daha pek çok şey olabilmektedir. Bu programlara gönüllü olarak katılımcı, görevli ya da destekleyici olunması, sosyal etkileşimde iyileşme sağlamaktadır.
  • STK'lar, yapıları itibarıyla yerel toplumun bir parçası oldukları için devlet programlarına göre daha avantajlı olmakla birlikte, yerel halkın hayatındaki olumlu değişimi desteklemek amacıyla tasarlanmış birden fazla projede yer alabilme yeteneğine sahiptir.
Bilgi artışı

 

  • STK'lar genellikle ilgili oldukları alanlarda hem yerel hem de uluslararası kıymetli, eğitici ve öğretici etkinliklere katılmaya davet edilir. Bu tür etkinliklere katılım; STK'ları çeşitli alanlarda eğitir, bilgi ve becerilerini artırmalarına yardımcı olur.
Akademik iyileştirme
  • Etkin bir STK yönetmi için son yıllarda pek çok akademik kurum tarafından, STK proje yönetimi ve kalkınma çalışmaları konularında kurslar açılmaktadır. STK çalışanları ve gönüllüleri, bu alandaki bilgilerini daha fazla geliştirmek için bu kursları alma ayrıcalığına sahip olabilmektedir.
Eğitim

 

  • Belirli bir alana yönelik görevleri yerine getiren STK'lar, çalıştıkları alanda nitelikli ve kendini işine adamış insan kaynağı gücünü artırmaya destek olmak için eğitim konusuna özellikle odaklanmaktadır.
  • Çalışanların düzenlenen nitelikli eğitim programlarına erişiminin kolay olması hem maliyet hem de zaman kazancı sağlayan bir ayrıcalıktır.
Adaptasyon
  • Bir STK yerel çevre koşullarına kolayca uyum sağlayabilir ve böylece özelleştirilmiş (kişiye, kuruma, konuya vb. özelliklere göre) destek sunabilir.
Yürütme hızı
  • STK’ların zaman alabilen bürokratik süreçlere takılmadan harekete geçebilme yeteneği, esnekliği ve hızlı karar alabilme potansiyeli, en önemli avantajlarından biridir. Böylece ilgili olduğu alana yönelik olarak hızlı aksiyon alarak sorunların çözümünde ya da çözümlerin uygulamaya geçirilmesinde hızlı aksiyon alabilmektedir.  
Aracılık
  • STK'ların uluslararası ağ kurma ve dolayısıyla belirli amaçlar için harekete geçebilme olanağı, kampanyalarının ağırlığını önemli ölçüde güçlendirerek bir tür “dünya kamuoyu” oluşturma yeteneği sunmaktadır.
  • Gelişmekte olan ülkelerde yürütülen projeler ve iş birliklerinin yararlanıcılara katkılarının ortaya koyulmasında, bilgi kanalları olarak hizmet etmektedir.
  • Bir STK, hükümet yönetiminin en üst düzeyindeki kişilerle iletişim kurulmasında aracı olabilme yeteneğine sahiptir.
Güven
  • STK'lar genellikle destekçileri ve bağışçıları tarafından iyi bir şekilde desteklenmektedir ve önemli bir güven seviyesine sahiptir. Genellikle şeffaf olarak algılanır ve bu da güven oluşturur.

AUS TÜRKİYE’YE NEDEN ÜYE OLUNMALIDIR?

AUS Türkiye, AUS alanında faaliyet gösteren, ulaşımın teknoloji ve dijital temellerine yönelik konuları içeren Türkiye’deki ilk ve tek STK’dır. AUS Türkiye, dernek tüzüğünde açıkça belirtilen hedefler ve çalışma yöntemleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu amaçlar aşağıda özetlenmiştir:

  1. Ülkemizde akıllı ulaşım sistemlerinin gelişimine ve kullanımının yaygınlaşmasına katkı sağlamak
  2. AUS paydaşı taraflar arasında eşgüdümün sağlanmasına destek olmak
  3. AUS sektöründe çalışan insan kaynaklarının bilgi düzeyini, verimliliğini ve etkinliğini artırmak
  4. AUS ile ilgili standartlar, terminoloji, eğitim ve yasal düzenlemeler konusunda yol gösterici olmak
  5. Bilimsel araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları ile uluslararası kalite standartlarına uygun, rekabetçi donanım ve yazılım üretimini desteklemek
  6. Akıllı ulaşım ve hareketlilik konularında projeler geliştirmek
  7. Ulusal ve uluslararası arenada, AUS sektöründe kaydedilen gelişmelerden, Ar-Ge çalışmalarından, AUS alanı ile ilişkili düzenlemelerden ülkemizdeki AUS paydaşlarını haberdar etmek
  8. Dünyadaki AUS birlikleri arasında ülkemizi temsil etmek ve ortak çalışmalara katılmak
  9. Çevrimiçi seminer, çalıştay, eğitim, tanıtım ve sosyal sorumluluk gibi faaliyetler yürütmek

AUS Türkiye, dernek tüzüğünde yer alan amaçları benimseyen kişi ve kurumların, AUS Türkiye’ye üye olmasını önemsemektedir. Üyelik, tamamen gönüllülük esasına dayalıdır. Ancak derneğe üye olduktan sonra, kişilerin ve kuruluşların, derneğin amaçlarına yönelik maddi ve manevi katkı sunmaları beklenmektedir. AUS Türkiye, üyelerinin katkılarını beklerken aynı zamanda onlara çeşitli faydalar sunmayı da hedeflemektedir. Bu faydalardan bazıları aşağıda özetlenmiştir:

  • AUS Türkiye’nin en önemli etkinliği olan “SUMMITS Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi”ne öncelikli ve indirimli katılım ayrıcalığı
  • SUMMITS Zirvesi'nde oturumlarda konuşmacı olma önceliği
  • AUS Türkiye tarafından düzenlenen etkinliklerde, karşılıklı görüşme fırsatları
  • Üç ayda bir yayınlanan ve sektör paydaşları ile paylaşılan AUS Türkiye Bülteni'nde, üyeleri tarafından geliştirilen projeleri, yürütülen faaliyetleri, kazanılan başarıları ve sektöre kazandırılan yenilikleri, ücretsiz olarak yayınlatma imkânı
  • AUS, ulaştırma, haberleşme, hareketlilik ve gibi dernek üyelerinin faaliyet alanlarına yönelik ulusal ve uluslararası projelerden, ihalelerden, finansal destek fonlarından, düzenlemelerden, sektörel eğilimlerden, etkinliklerden haberdar olmave ilgili kurumlarda doğru irtibat kişilerine ulaşma konusunda destek
  • AUS Akademi programı kapsamında düzenlenen, ulusal ve uluslararası uzmanlar tarafından sunulan eğitimlere ve düzenlenen çalıştaylara, öncelikli ve ücretsiz olarak katılım hakkı
  • Üyelerinin kamu kurumları ve ilgili paydaşlar ile doğrudan ve etkili iletişimini sağlama
  • AUS ve ulaştırma sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası etkinliklere indirimli katılım imkânı (AUS Dünya Kongresi, Dünya Akıllı Şehirler Kongresi, GoGreen Türkiye Fuarı, Rail Industry Show vb.)
  • AUS Türkiye’nin düzenlediği çevrim içi seminerlerde konuşmacı olma ve bu mecrada kurum çalışmalarını tanıtabilme fırsatı
  • Bakanlıklar tarafından hazırlanan teşvik programlarına, politika belgelerine katkı sunma, görüş beyan etme ve süreçlerle ilgili detaylı bilgi alma imkânı
  • AUS Türkiye aracılığıyla Türkiye ve dünyadaki AUS ekosistemi ile ulusal ve uluslararası örgütlerle (ERTICO, ITS Nationals, ITS America, ITS Asia Pasific, vb.) iletişim kurma ve ağ oluşturma fırsatı
  • Türkiye’nin AUS alanındaki ilk ve tek STK’sına üye olma ve derneğin kamu, özel sektör, akademi, STK ağından faydalanma, iş ağını genişletme, ilgili paydaşlarla iletişim kurabilme ayrıcalığı