: Esma DİLEK
: UAB Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı
: +90 312 203 1847
: +90 312 23 1000
: Emek, Hakkı Turayliç Cd. No:5, 06520 Çankaya/Ankara
: 15 Mart 2016 - Kurucu Üye
Nafıa Vekaleti ve İktisat Vekaletine bağlı olarak yürütülen ulaştırma ve haberleşme hizmetleri 27 Mayıs 1939 tarihinde 3613 sayılı Kanunla kurulan Ulaştırma Bakanlığı’na verilmiştir. Zaman içinde gelişen teknolojik, ekonomik ve sosyal şartlar karşısında ismi, yapısı ve fonksiyonları değiştirilen Bakanlık; son olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak teşkilatlanmıştır.
Bakanlığımızda, Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) sektör paydaş ve çalışmaların koordinasyonunu sağlamak, bu alanda politika, strateji, hedef ve yürütme esaslarını belirleyerek bunların uygulanmasını takip etmek Haberleşme Genel Müdürlüğü (HGM) sorumluluğunda olup Denizcilik Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, TÜRKSAT ve PTT aracılığı ile ülkemizde AUS uygulamalarının geliştirilmesine öncülük etmektedir.
AUS alanındaki ilk strateji belgesi ve eylem planı, 2014 yılında Bakanlığımız tarafından hazırlanmış olup AUS alanındaki faaliyetlerde yol haritası olacak güncellenen strateji belgesi ve eylem planı HGM tarafından hazırlanarak 5 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanarak yürür-lüğe girmiştir. Burada, AUS vizyonu “İleri bilişim teknolojileri ile Türkiye’de insan ve çevre odaklı ulaşım sistemi” ve misyonu “Ülkemizde tüm ulaşım modalarına entegre, güncel teknolojiyi kullanan, yerli ve milli kaynaklardan yararlanan, verimli, etkin, yenilikçi, dinamik, çevreci, katma değer sağlayan ve sürdürülebilir akıllı bir ulaşım ağı oluşturmak” olarak belirlenmiştir. AUS’un kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinin belirlendiği belgede, kurulacak sistemlerin gelecekteki ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde tasarlanabilmesi için stratejik planlama ve uygulama faaliyetleri de yer almaktadır.
Bakanlığımız, tüm çalışmalarında ulaşımda hareketliliğin, emniyet ve güvenliğin artması, karbon salınımının azalması, birlikte çalışabilirlik ve entegrasyonun sağlanmasını hedeflemektedir.
AUS alandaki uluslararası ilişkilerin geliştirilmesine ve birlikte çalışabilen sistemler kurulmasına da önem veren Bakanlığımız, Avrupa Akıllı Ulaşım Sistemleri Birliği (ERTICO) ve C-ROADS Platformu’na üyedir.