: Abdurrahman YILDIRIM
: abdurrahman.yildirim@alchemy.com.tr
: https://alchemy.com.tr/alchemy-tr/
: +90 850 532 2342
: Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı ODTÜ Bilişim İnovasyon Merkezi No:280/G-122B Çankaya ANKARA
: 11 Mayıs 2022
ODTÜ Teknokent bünyesinde olan firmamız, yazılım ve donanım alanlarında proje geliştirmektedir. IoT (Nesnelerin İnterneti) noktasında; yazılım ve donanım çözümleri ile birlikte, kendine ait %100 in-house geliştirilmiş, tamamen yerli alt yapı ve çözümler ile farklı ihtiyaç ve taleplere cevap verebilen bir firma olarak Ar-Ge çalışmalarına devam etmektedir.
Kendimize ait IoT bildirim (notification) alt yapımızın üstüne 2016 yılı itibari ile mesajlaşma platformu ekleyerek özgün altyapıya sahip %100 yerli ve milli, güvenli kurumsal mesajlaşma çözümümüz ile Siber Güvenlik Kümelenmesi altında tanımlı olan 9 firmadan bir tanesiyiz. IoT’nin de temelini oluşturan Siber Güvenlik, uzmanlık alanlarımızdan olup Kamu Kurumu ve Benzeri Diğer Kuruluşlar, Savunma Sanayii ve Özel Sektöre yönelik çözümler üreten, Ar-Ge’ye her daim ve her konuda ciddi önem veren, yatırım yapan bir firmayız.
Yazılım ve Donanım kabiliyetlerini bünyesinde birleştirerek, Endüstriyel IoT 4.0 Otomasyon, fabrika yönetimi, makina yönetimi ve merkezi raporlama ile birlikte erken uyarı sistemleri üzerinde çözümlerimiz bulunmaktadır.
Yetkin olduğumuz alanlar
Detaylı Sistem Analizi, Sistem Mimari Tasarımı, Veritabanları, Nesneye Dayalı Programlama, Web Servisleri ve Teknolojileri, Açık Anahtar Altyapısı, Yazılım Güvenliği, Programlama Dilleri, Mobil Uygulamalar (Flutter, iOS, Android), Devre Tasarımı ve Yapımı, Gömülü Yazılım Geliştirme, Siber Güvenlik, Bulut Çözümeleri, Proje Yönetimi ve Sistem Mühendisliği’dir.
Alchemy firması 2016 yılından itibaren özellikle IoT alanında uzmanlaşmış bir Kuluçka Merkezi kurmak hedefi ile yola çıkmış, bu hedef doğrultusunda IoT Ürün geliştirme, Endüstriyel Tasarım, Elektronik Kart Üretimi, Gömülü Yazılım, Uzaktan Kontrol Sistemleri, Akıllı Ev/Bina, Akıllı Şehir ve Akıllı Ulaşım alanlarında kendini geliştirmiştir. Kendine ait MoM (Message Oriented Middleware) altyapısı sayesinde dağıtık, sistem bağımsız ve de güvenli bir IoT cihazları ve Bulut Mimarisi Yönetim Platformu sunar. Bu alanda farklı çözümler de ortaya koymuş olan firmamız aynı zamanda esnek kullanıma uygun kural tabanlı hizmet verebilen, hiç bilmediği yeni cihazları da sisteme tanıtmaya imkan tanıyan, kod yazmadan driver geliştirme imkanı sunan bir IoT altyapısına sahiptir. Tamamen in-house geliştirilmiş olan ve içinde farklı çözümler ortaya koymuş olan firmamız bu alanda yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye devam etmektedir. LoRa, NB-IoT, Wifi, Bluetooth, Zigbee ve Kablolu IoT teknolojilerine ek olarak Sigfox ve RPMA teknolojisi üzerinde de çalışmaları bulunmaktadır.
Alchemy bünyesinde Ar-Ge’si tamamen özkaynaklarla yapılmış olan bu özgün IoT altlığı ve Bulut Mimarisi sayesinde; günümüzde sayıları giderek artan, yeni nesil IoT sistemleri ve M2M uygulamaları geliştirmekte (Akıllı Ev, Fabrika, Sağlık, Ulaşım, Tarım, Endüstri 4.0 Test Otomasyonu ve buna benzer birçok projede yer almış, sahada problem çözen çözümleri bulunmaktadır), bu uygulamalar sayesinde yenilikçi ve sürekli katma değer sağlayan firmalardan biri haline gelmektedir.
Ana Faaliyet Alanlarımız;
- Akıllı ev, bina, ofis, araç, fabrika, ulaşım, şehircilik ve diğer akıllı sistemler ile birlikte enerji verimliliği projeleri için cihaz, yazılım ve sistem geliştirmek, entegrasyon ve kurulumdur.
- Endüstriyel otomasyon ve güvenlik sistemleri, ekipmanları ile yazılım ve kontrol ünitelerini geliştirmek.
- Bilişim hizmetleri yazılım ve donanım üretimi konusunda Ar-Ge, Mü-Ge, üretime hazırlık, seri üretim.
- Önümüzdeki dönemde; Elektrikli Araç Ekosistemi üzerinde siber güvenlik açıkları üzerine yoğunlaşmış ve bu noktada özellikle elektrikli şarj istasyonları güvenliği üzerine çözümler üretmeyi hedeflemiştir.
Çözümlerimiz:
IoT ve Bulut tarafındaki çözümlerimiz için kendi içimizde de ihtiyaç duyduğumuz bir çözüm olan ZTNA, her geçen gün farklı bir saldırı yönteminin geliştiği günümüzde ciddi bir ihtiyaç haline gelmiştir. Siber Güvenlik, Ağ Güvenliği Çözümü kategorisinde gruplanan ürün, dünyada aynı zamanda; Secure Web Gateway, Secure Cloud Solution, Secure Access Service Edge gibi başlıklar altında da tanımlanmıştır.
Kimliği doğrulanmış bir kullanıcı için tüm ağı erişime açmak (VPN çözümlerinde olduğu gibi) yerine, ZTNA modelinde güven kriterleri her istekte bulunulduğunda değerlendiriliyor. Erişim yetkisi, yalnızca ağ düzeyinde değil uygulama düzeyinde veriliyor. Bu sayede, dahili ağdaki diğer her şey gizli kalıyor. Bu yaklaşım, ağ ekiplerinin işle ilgili uygulamalara uzaktan erişim sağlamasına imkan tanırken, güvenlik ekiplerinin de kurumu güvende tutmak için ihtiyaç duyduğu görünürlük, takip ve kontrolü sürdürmesini sağlıyor. Bu yapı, aynı zamanda beklenmedik durum yönetimi için de imkan tanıyan bir çözüm olarak kullanılıyor. Sıfır Güven Ağ Erişimi ile hedeflenen; son kullanıcılar kurumdaki ağ erişiminden, uygulamalar da internetten izole edilir. Bu durum; güvenliği ihlal edilmiş cihazların kurum ağında oluşturabileceği riskleri minimuma indirir. Temelde kurumsal ağa bağlanmak ve internete açılmak yerine, yalnızca kullanılan uygulamaların, izole bir ortamda birbirleriyle iletişim kurması sağlanır. Yabancı ciddi oyuncular tüm bu koşulları görerek bu anlamda planlarını ve hazırlıklarını hızlandırmış, çözümler hazırlamıştır, Alchemy olarak bizler de IoT’nin bizi yönlendirdiği bu alanda erken dönemde çözüm üretmiş firmalardan bir tanesiyiz.
SAİ GM, Temelinde IoT bildirim mekanizmasını hedefleyen bir Message Oriented Middleware çözümü olarak kurgulanmıştır. Bu MOM yapısı, SAİ GM altinda kapalı devre, askeri güvenlik seviyesinde güvenlik sunabilecek , %100 bağımsız ve kendimize ait bir altyapı üzerinde geliştirilmiş bir Alchemy çözümüdür. Pazarlama stratejimiz, SAI’yi bir mesajlaşma uygulaması olarak sunmak yerine, farklı ihtiyaçlar ile entegre edebilecek şekilde proje olarak sunmaktır.
İçinde Sesli Görüşme, Video Konferans, Bildirim Mekanizması ve Mesajlaşma altyapısı da barındıran bir çözüm olarak farklı kurumsal ihtiyaçlara yönelik entegre edilebilecek bir çözüm olarak öne çıkarmaktayız.
Bildirim altyapısı IoT çözümlerimiz için geliştirdiğimiz yine %100 Yerli bir notification mekanizmasıdır. Güvenlik için Governmental Level Security ve Millitary Level Security desteğimiz opsiyonel olarak ve konfigürasyonel bir şekilde bulunmaktadır. Haberleşme sırasında kullanılacak mekanizmaları dilediğiniz şekilde revize etmemiz mümkün olup, aynı zamanda arka planda okumayı engelleyen ve zorlaştıran çözümler de sunmaktadır. Mobil Cihazlarda ve Akıllı Telefonlarda kullanılabilecek şekilde bir e-imza/mobil imza ve s-imza (lütfen bilgi alınız) çözümleri ile entegre şekilde paket şifreleme ve mesaj imzalama işlemlerini process’in bir parçası haline getirerek eklemek ayrıca iç süreçlere entegre etmek de mümkündür.
GSM Şebekesi (Telco Operator) kurulurken, işin ticari doğası gereği, maksimum ihtiyaca göre değil optimum ihtiyaca göre bir planlama ve optimizasyon yapılmaktadır. Baz istasyonların ise bir taşıma kapasitesi vardır, bu da aynı anda en fazla kaç bağlantı yapabileceği ile ilgili donanımsal bir kısıt oluşturmaktadır.
Ayrıca, Afet ve Acil Durumlarda, tahribata yönelik yine donanımsal problemler de oluşmaktadır ve bunlar da haberleşme için kısıt oluşturmaktadır.
Afet ve acil durumlarda haberleşmeye ihtiyaç varken, bunun yapılmasını zorlaştıran veya imkansız kılan durumlar olarak değerlendirilmektedir ve “beklenmedik durum” olarak isimlendirilmektedir.
Beklenmedik durum kategorisinde değerlendirilen olaylar;
Benzer afet ve acil durumlarında genellikle telsizler kullanılmaktadır ancak bu telsiz cihazları vatandaşta bulunmamakta veya yanında sürekli taşınmamaktadır. Ek maliyetleri ve teknik sınırları vardır. Böyle durumlarda her bir cihazın Bluetooth haberleşme üzerinde bir Mesh Network oluşması için ara bağlantı noktası konumuna geçmesi, güvenli, bilgi içeriğini okuyamadan bilgiyi iletmesi durumu gözönünde bulundurulmuştur.
PLC-AR, piyasada bulunabilecek PLC Entegre Otomasyon sistemlerine katılan yepyeni bir yorumdur, Alchemy Smart yorumu! PLC yapısına benzer şekilde cihaz otomasyon imkanı verirken bunu çok daha modern bir yolla yapar. Günümüz sistemlerine uyarlanmış HTML görsel arayüz tasarımı, online erişim imkanı veren altyapısı, uzaktan erişimde kuruluma ihtiyaç doğurmaması sistemin anahtar özelliklerindendir.
PLC-AR; Ekran tasarımında, Cihaz Seçiminde serbestlik getirdiği gibi uzaktan kontrol, yönetim ve uzaktan destek verebilme imkanlarını da sunar. Online bildirim entegrasyonları ile ( SMS, Email, SAI GM, Web Servis) ve Alchemy uzmanlık alanı olan siber güvenlik çözümleri sayesinde ayrı bir güvenlik seviyesine ulaşmaktadır. Kontrol Modülü (Logic Module, Analog Sensor Module), cihaz geliştiricilerin yapmak istedikleri cihazı hızlı bir şekilde tasarlamaları için kolaylık sağlamaktadır.
IoT sistemleri; yönetecek platformları, yazılımları, uç birimleri (sensors), ağ geçitlerini de beraberinde getirmektedir.
Platform ve cihazların genel olarak ya yurtdışından bir bütün olarak getirilmesi veya alt bileşenlerin ithal edilerek, ortak bir ağ geçidi oluşturmada ve benzer yatırımların defaten yapılarak yurtiçi kullanıma sunulduğunu gözlemlemekteyiz. Akıllı sistemlerin, gelecekte 5G ve fiber altyapısının gelişmesi ile, çok daha yaygın olacağı düşünüldüğünde; akıllı sistemlere ve bileşenlerine üretim amaçlı yatırım yapılması zorunluluk haline gelmektedir. Bu sistemlere yatırım yapılması ve bu sistemlerin yurtiçinde geliştirilmesi ve üretimi; ithalatı azaltacak, yurtiçinde ve yurtdışında yeni teknolojiler içeren yeni ürün, pazar ve istihdam sağlayacaktır. IoT sisteminin ve ana bileşenlerinin, özellikle yenilikçi teknolojilerin de dikkate alınarak geliştirilmesi, hem teknolojik olarak teknoloji transferi açısından hem de ekonomik olarak yurtdışından kaynak transferi sağlayacağı değerlendirildiğinden ülkemiz için kıymetli bir kazanımdır.
Özellikle Akıllı ulaşım sistemleri, MaaS ve ayrıca V2X alanındaki ihtiyaçlar farklı çözüm ve altyapılarında birbiri ile haberleşebilir olmasını, hem güvenlik hem de ortak kontrol edilebilme, ağ kullanımını rahatlatma, yeni servis ve hizmet imkanları sağlama noktalarında bunların ivedilikle hayata geçirilmesini kaçınılmaz kılmaktadır. Alchemy, bu doğrultuda, farklı türden IoT cihazlarının bulut üzerinden yönetilebilmesi ve birbirleri ile kural tabanlı iletişimini sağlarken güvenlik ihtiyaçlarının en üst seviyede dikkate alındığı bir yapı günümüzde IoT cihazları ve Bulut Yönetim Sistemini vazgeçilmez bir ihtiyaç haline getirmiştir.
Kurgulanacak bu yapı bünyesinde büyük veriyi işleyerek karar mekanizmalarında, makine öğrenmesinde, yapay zeka servislerinin geliştirilmesinde, merkezi bir yönetim sistemi ile NOC (Network Operations Center) ve SOC (Security Operations Center) benzeri yapılarda anomali tespiti ve yönetimi, alarm yönetim sistemi, uzaktan yönetilebilir ve yönetebilir donanım, sistem ve yazılımları kontrol altında tutabilmelidir.
IoT’nin temelinde nesnelerin haberleşmesi ile otomatik karar ve kontrol mekanizmalarının gelişmesi de hedeflendiği gibi Kurumsal Süreç Yönetimine katkıda bulunacak Fabrika, Üretim otomasyonunda destek sağlayacak şekilde geliştirilmesi çok önemlidir. Kurumsal Süreç Yönetimi Sisteminin içinde geliştirilmesi gereken ana başlıklar ise şu şekildedir; Merkezi Operasyon Yönetim Sistemi, Dashboard yönetim modülü, birden cok bulut ortamında sorunsuz çalışabilir, BPM Modülleri ve yazılımları ile birlikte kurulacak altyapının ERP ve CRM gibi modüller ile entegre edilebilir ve bu bağlamda farklı bulut ortamlarında ve platformlarda (Cloud Agnostic ve Platform Agnostic) çalışabilir temelde olması gerekmektedir.
Endüstri, Akıllı Ulaşım ve Akıllı Şehircilik ile ilgili ihtiyaçları dikkate aldığımızda dağınık IoT altyapısının tek bir merkezde toparlanabilir olması, merkezi yönetilebilir olması özellikle V2X gibi ihtiyaçların bu altyapılardan da muhakkak desteklenebilir olmasını gerektirmektedir.
AUS Türkiye - Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri
HTK - Haberleşme Teknolojileri
OSSA - OSTİM Savunma ve Havacılık
SGK - Siber Güvenlik