Akıllı Mobilite, Ulaşımın Geleceğini Yeniden Tasarlıyor
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) [...]
Devamını OkuTürkiye’den ve dünyadan akıllı ulaşım sistemleri alanında uzman kişi, kurum ve kuruluşların katılımı ile “SummITS’24 4. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi”, 2-4 Mayıs 2024 tarihlerinde, Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUS Türkiye) tarafındanAnkara Hacettepe Üniversitesi Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
Akıllı Ulaşım sistemleri (AUS) alanında ülkenin tek uluslararası etkinliği olan zirvede, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri başta olmak üzere,Türkiye’de ve dünyada AUS alanında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör paydaşları, zirve programında ve fuarda yer aldı.
Ulusal ve uluslararası kuruluşlardan üst düzey yöneticiler, akademiden ve sektörden uzmanlar, politika yapıcılar,akıllı ulaşım sistemleri alanındaki yenilikleri, son trendleri, güncel teknolojileri ve araştırmaları, şehirlerin bugün karşı karşıya olduğu hareketlilik zorluklarını ve AUS çözümleri ile bunların nasıl üstesinden gelinebileceğini ele alarak katılımcılarla deneyimlerini paylaştılar.
“AUS ile Ulaşımın Dijital Dönüşümüne Öncülük Etmek” mottosuyla bu yıl 4.sü düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı ve AUS Türkiye Başkanı Esma DİLEK yaptı.
Dilek, akıllı ulaşım sistemlerinin, dünya ulaştırma gündeminde de ilk sıralarda yer aldığını ve hızla gelişmeye devam ettiğini belirterek; AUS Türkiye olarak ülkemiz için belirlenen AUS vizyonuna ulaşabilmek amacıyla dünyada akıllı ulaşım sektöründe kaydedilen gelişmeleri takip ettiklerine ve bunu kamu, özel sektör, akademi iş birlikleri ile gerçekleştirdiklerine değindi.
SUMMITS’24 4. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi ile akıllı ulaşım sistemleri alanında faaliyet gösteren sektörleri bir araya getirdiklerini söyleyen Dilek, oldukça zengin bir zirve programı hazırladıklarını ve zirvede düzenlenen oturumlarla akıllı ulaşım sistemleri alanında dünyadaki yeni trendlerin ve mevzuat çalışmalarının ele alındığına işaret ederek, özellikle dijitalleşme ve lojistikteki gelişmelerin, AUS uygulamalarında geniş yer bulduğunu vurguladı.
Dilek, sözlerini akıllı ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi, ulusal ölçekte koordinasyonu sürecinde çalışmalarına destek olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir URALOĞLU ve tüm katılımcılara teşekkür ederek tamamladı.
Zirvenin açılışına katılan ve bir konuşma yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir URALOĞLU,dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ulaşım sektöründe teknolojik dönüşümün en önemli destekleyici unsurlarının başında Akıllı Ulaşım Sistemlerinin yer aldığını söyledi.
AUS'un ulaşımın daha güvenli ve konforlu olmasını, enerji verimliliğini sağlayan, ulaşım ağlarını etkin bir şekilde yöneten, bilgi ve haberleşme teknolojilerine dayanan sistemler bütünü olduğunu dile getiren Bakan URALOĞLU, bu sistemlerin teknoloji kullanımıyla, ulaşım altyapısının optimizasyonuna, kullanıcılar için ulaşım hizmetlerinin kalitesinin iyileştirilmesine, çevre dostu ulaşım seçenekleri sunulmasına katkı sağladığına dikkati çekti.
Bakanlık olarak istişare halinde yürüttükleri çalışmalarla "Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planları" hazırladıklarını anlatan URALOĞLU, şu ifadeleri kullandı:
"Bu alanda politika ve stratejimizi belirliyor ve atılacak adımları ortaya koyuyoruz. AUS alanına ilişkin temel sorumluluğumuz ve misyonumuz, ülkemizde tüm ulaşım modlarına entegre, güncel teknolojileri kullanan, yerli ve milli kaynaklardan yararlanan, verimli, güvenli, etkin, yenilikçi, dinamik, çevreci, katma değer sağlayan ve sürdürülebilir akıllı bir ulaşım ağının oluşturulmasıdır."
"AUS mimarisi oluşturma sürecinde iyi uygulama örneklerini inceledik."
Ülkenin AUS ile tanışmasının elektronik ücret ödeme sistemleriyle başladığını aktaran URALOĞLU, bu alanda serbest geçiş sistemini hayata geçirdiklerini ve bunu ülke genelinde yaygınlaştıracaklarını ifade etti.
URALOĞLU, Bakanlıkça ülkede akıllı ulaşım sistemlerinin planlanması, tanımlanması, yaygınlaştırılması ve entegrasyonunun sağlanması adına bir çerçeve sunan ulusal AUS mimarisi geliştirme çalışmalarının tamamladığını belirterek şunları kaydetti:
"Ülkemizin ulusal AUS mimarisi oluşturma sürecinde, dünya literatür taraması ve iyi uygulama örneklerini inceleyerek ülkemizin mevcut ihtiyaçları ve gelecek perspektifini dikkate aldık. Aynı zamanda, AUS mimarisini yerelleştirme ve özgünleştirme çalışmaları ile ilgili hizmet paketlerini de belirledik. Ulusal AUS mimarisine ait mimari katmanların, hizmet paketlerinin ve mimari yazılım aracının yer aldığı Ulusal AUS Platformu'nu da yakında kamuoyunun hizmetine sunacağız. Söz konusu platformda, AUS sektörüne ait projeler, mevzuat, ulusal ve uluslararası alanda yapılan çalışmalar ve etkinlikler de yer alacak."
“Akıllı ulaşım sistemleri uydu üzerinden birbiriyle haberleşiyor.”
Ülkede AUS uygulamalarının yaygınlaştırılmasında kullanılacak standartları ve haberleşme çözümlerini de belirlediklerinin altını çizen URALOĞLU, mevcut haberleşme altyapılarının coğrafi koşullar nedeniyle uygun olmadığı durumlarda, akıllı ulaşım sistemlerinin uydu üzerinden birbirleriyle haberleşmesini sağladıklarına işaret etti.
URALOĞLU; otonom araç, araç-araç, araç-altyapı haberleşme teknolojileri gibi yeni nesil teknolojilerin takibi amacıyla, Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemleri (K-AUS) Uygulama Koridoru'nun kurulması çalışmalarına başladıklarını dile getirerek, İstanbul'da Hasdal ve İstanbul Havalimanı arasında kurulacak koridor ile kazaların ve trafik sıkışıklığının azaltılması, trafik güvenliğinin sağlanması, yakıt tüketimi ve çevresel olumsuz etkilerin azaltılmasını amaçladıklarını anlattı.
"Elektrikli şarj ağı planlama çalışmalarını yürütüyoruz."
Elektrikli araçlara ilişkin çalışmalarının da sürdüğüne işaret eden URALOĞLU, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu araçların ülkemizde de yaygınlaşması için gerekli olan teknik ve idari altyapıya yönelik olarak çalışmaların yapılması ve elektrikli araç şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması için ilgili bakanlıklarımız ile koordineli olarak çalışıyoruz. Ülkemiz kara yolu ve demir yolu ağında, uygun lokasyonlarda ve kapasitede şarj altyapısı oluşturulabilmesi için elektrikli şarj ağı planlama çalışmalarını da yürütüyoruz. Şehirlerde bisiklet kullanımı ve mikro mobilitenin yaygınlaştırılması eylemlerimizle trafik sıkışıklıklarının azaltılmasına katkı sunuyoruz. Bakanlığımız tarafından yürütülen 'T-ROTA Projesi' kapsamında da toplu taşıma, araba kiralama, bisiklet, elektrikli skuter gibi farklı taşıma seçeneklerini bir arada kullanma olanağı sağlayan mobil bir yazılımı da yakında sizlerle paylaşıyor olacağız."
Zirve açılışında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’ndan Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Büyüme Bölüm Başkanı, Birinci Müsteşarı Virve VIMPARI, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe de birer konuşma yaptı.
Zirve kapsamında yapılan panellerde kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör paydaşları, ulusal ve uluslararası kuruluşlardan üst düzey yöneticiler, akademiden ve sektörden uzmanlar konuşmacı olarak yer aldı. Ülkemizdeki ve dünyadaki AUS faaliyetlerinin güncel durumu, ihtiyaçları ve geliştirilen çözümlerin değerlendirildiği “Akıllı Ulaşım Sistemlerine Küresel Bir Bakış” konulu oturumun moderatörlüğü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Aysel KANDEMİR tarafından yapıldı. Oturuma ERTICO-AUS Avrupa, CEO’su ve MaaS Alliance Başkan Yardımcısı Joost VANTOMME, CITIES FORUM Kurucu Ortağı, AUS İngiltere Yol Kullanıcı Ücretlendirme Forumu Başkanı ve aynı zamanda AUS Arap (Orta Doğu/Kuzey Afrika, MENA Bölgesi) Genel Sekreteri Zeina NAZER, C-Roads Platformu Genel Sekreteri Martin BÖHM, AUS Estonya Başkanı ve GoSwift Yönetim Kurulu Üyesi Madis SASSIAD ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sektörler ve Kamu Yatırımları Genel Müdürü Faruk CİRİT panelist olarak katıldı.
Üç gün süren ve yoğun ilgi gören organizasyon kapsamında, Türkiye’de AUS alanında öne çıkan projeler sergilendi. Zirvede AUS alanında yenilikçi projeler geliştiren kurumların çalışmalarını zirve ziyaretçileri ile paylaştıkları Proje Sunumları ile akademik bildiri sunumları yer aldı.
Zirve kapsamında; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü, AUS Türkiye ve ERTICO-AUS Avrupa iş birliği; PTT Bilgi Teknolojileri A.Ş.’nin katkıları ile “AUS alanında yenilikler: AUS, K-AUS ve CCAM'in rolü”, “SKUP’larda AUS ve hareketlilik yönetimi”, “Yeni Hareketlilik Hizmetleri ve MaaS” konularında eğitimler verildi ve AUS alanında çeşitli oturumlar düzenlendi.
Zirvede, gelenekselleşen ve akıllı ulaşım sistemleri alanındaki çalışmaları desteklemek amacıyla bu yıl 7.si verilen “Ulaşımda Aklın Yolu Ödülleri” de sahipleri ile buluştu.