5G ve Ötesi Teknolojilerine Yönelik Kritik Bileşenlerin  Yerlileştirilmesi Temel Öncelik
5G ve Ötesi Teknolojilerine Yönelik Kritik Bileşenlerin Yerlileştirilmesi Temel Öncelik

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Medipol Üniversitesi Dördüncü 6G Konferansı’nın açılışında konuşma yaptı. 5G ve ötesi teknolojilerine yönelik kritik bileşenlerin yerlileştirilmesinin temel öncelikleri olduğunu vurguladı ve 2027 yılına gelindiğinde mobil abonelerin yarısının 5G teknolojilerini kullanacağını ön gördüklerini belirtti. 5G teknolojilerinden yüz kat daha fazla hızlı olacağı öngörülen 6G’nin, dijital dünyada tüm sektörlerde yapay zekâ ile biyolojik tüm sistemlerin eş zamanlı olarak iletişim ve etkileşim içinde olacağından söz etti. Konuşmasında bilgi ve iletişim teknolojilerinin baş döndüren hızının, pandemi döneminde gelişen yeni iş modelleriyle birlikte katlanarak arttığına değinerek, esnek ve evden çalışmalar, e-eğitim, e-ticaret ve hatta e-eğlence modellerindeki yükselişin, internet erişim hızında ve kapasitelerinde artışı gerekli kıldığını aktardı. Kullanım sayılarındaki ve sürelerindeki artışların, sektörün büyümesine de önemli katkılar sağladığına işaret eden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

02 Haziran 2022 “2021 yılında ülkemizdeki bilişim sektörü, bir önceki yıla göre %20’ye yakın büyüdü. 2003’teki 88 bin kilometre olan fiber hat uzunluğumuzu beş buçuk katına çıkararak, 488 bin kilometreye çıkardık. Tabi ki yeterli değil çok daha artıracağız. Mobil abone sayısını 88 milyon 500 bine, geniş banttaki abone sayısı, 89 milyon 500 bine ulaştı. Sektördeki makinalar arası iletişim abone sayımız, 7 milyon 800 bini aştı. Bütün bu artışlar karşısında, mobil operatörlerin tarife ücretleri 10 yıl önce dakikası 8,6 kuruş iken, bugün 1,5 kuruşa indi. 2022 yılının ikinci çeyreğindeki internet kullanımında; mobilde yaklaşık %22, sabitte de yaklaşık %13 oranında artış kaydettik. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, ülkemizdeki kara, hava, demir ve denizyolu ulaşım sistemlerindeki ciddi yatırım ve büyümelerinin yanında iletişim ve haberleşme konularında da kayda değer çalışmaları hep birlikte yürütüyoruz. Çalışmalarımızda, devlet aklı ile hareket ediyor, kamu-özel sektör birlikte üniversite-reel sektör iş birliklerini de hızlandırıyoruz. Bu süreçteki temel hedefimiz; dünya ile rekabet edecek hızda, ekonomik internet erişimi ve katma değerli hizmetleri halkımızın faydasına sunmak.”

Konuşmada, teknolojiyi sadece tüketen değil, tasarlayan, geliştiren, üreten, marka oluşturup, dünyaya satan konuma gelmek istenildiğine değinildi.

Bilişim, iletişim ve uzay çalışmalarında ki üç temel kriter; yerli üretim, yüksek teknoloji ve küresel marka oluşturmaktır. Bu bağlamda 5G sadece bir iletişim teknolojisi değil, milli güvenliğin gereği olarak görülmektedir.

Türkiye nüfusunun %83’ünün internet kullandığı ve dünyada bu oranın %65 seviyelerinde olduğu bilinmektedir. İnternet penetrasyonunun bu derecede yüksek olması, ülkemizin, yeni teknolojilere ne kadar açık olduğunun önemli bir göstergesidir. 5G bu teknolojilerin başında gelmektedir. Türkiye, 5G ile birlikte teknolojide hızını da artıracaktır. Araç-yaya iletişimi, araç-araç iletişimi, araç–altyapı iletişimi artacak, böylelikle sadece insanları değil, tüm nesneleri daha hızlı bir şekilde birbirine bağlayacaktır.

E-Devlet Kapısı Projesi ile vatandaşa sunulan hizmetlerin hız ve kalitesinin her geçen gün geliştirildiği ve vatandaşlara önemli bir konfor alanı sağladığı da aktarıldı.

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer Haberler