Bağlantılı Araçlar, Akıllı Servisleri Kullanabilecek
Bağlantılı Araçlar, Akıllı Servisleri Kullanabilecek

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), otomotiv sektörü ve tüketicilerin uzun süredir beklediği müjdeyi verdi. 2018 yılından bu yana millî güvenlik ve kamu düzenine ilişkin gerekçelerle bağlantılı otomobillerde katma değerli servislerin kullanılmasına izin vermeyen BTK, düzenlemede değişikliğe gitti. Değişiklikle Türkiye’de otomobil modelleri daha akıllı hale gelecek.

Yeni dönemde otomobil sahipleri, bağlantılı sürüş, uzaktan erişim, gerçek zamanlı trafik bilgisi, üç boyutlu görüntü, uzaktan erişim gibi akıllı hizmetleri kullanabilecek. Veri hizmetinin açılması için otomotiv markalarının BTK’ya başvurması gerekecek. BTK testler sonucunda mevzuattaki şartları sağlayan araçlara gerekli izni verecek. Markaların katma değerli servisleri kullanıma sunabilmesi için Türkiye’de faaliyet gösteren internet servis sağlayıcısı ile anlaşması gerekiyor. Sunucuların erişim açma ve kapatma kontrolü ise BTK’da olacak.

BTK, otomotiv sektörü temsilcileriyle yaptığı görüşmeler sonrasında söz konusu servislerin kullanıma açılması için gereken şartları belirledi. Buna göre, otomotiv markalarının “yerli SIM kart” kullanımı zorunlu olacak, veriler BTK’nın kontrolü ve denetiminde paylaşılacak, vatandaşlar e-devlet üzerinden verilerinin paylaşım trafiğini açıp kapatabilecek. Atılan adım, Türkiye’deki kullanıcıların başta otonom sürüş olmak üzere yeni nesil bağlantılı araçlarda bulunan birçok özelliği kullanabilmesini sağlayacak. Ayrıca veri paylaşımına izin verilmediği için Türkiye’de satışa sunulamayan birçok elektrikli ve bağlantılı araç da bu yeni düzenleme ile Türkiye pazarına girecek.

"Acil durum araması için önemli karar"

Türkiye’de Avrupa ile eş zamanlı olarak 1 Nisan 2018’den itibaren üretilen ve ilk defa tip onayı alan tüm yeni otomobillerde ‘e-Call’ sisteminin kullanılması zorunlu hale gelmişti. ‘Emergency Call (Acil Durum Araması)’ sistemi aracın içine yerleştirilen sim kartı ile olası trafik kazası halinde, otomatik olarak 112 acil servisin aranması sağlanabilecek. Sistemin bir başka özelliği de otomobilin akıllı hizmetlerini devreye alması olacak. BTK, millî güvenlik sebebiyle e-Call’da yerli sim kart ve sunucu yer almasına karar verdi. Yerli sim takılsa bile sadece 112 aranabiliyor, katma değerli servislere izin verilmiyordu.

"Sürüş güvenliği artacakcak"

Birçok otomobil markası söz konusu özellikler kullanılamadığından yeni modellerini Türkiye’ye getiremiyordu. Özellikle bu sorun bağlantılı elektrik araçlarda daha fazla yaşanıyordu. BTK’nın attığı bu adımla, tüketicilerin hem hayatı kolaylaşacak hem de sürüş güvenliği artacak. 2023 yılından itibaren otomobiller daha da akıllanmış olacak.

Diğer Haberler