Kuzey Marmara Otoyolu Ana Kontrol Merkezi Açıldı
Kuzey Marmara Otoyolu Ana Kontrol Merkezi Açıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kuzey Marmara Otoyolu Ana Kontrol Merkezi'nin açılış töreninde bir konuşma yaptı. Karaismailoğlu, Kuzey Marmara Otoyolu'nun akıllı ulaşım sistemleriyle donatıldığını belirterek "Tüm uygulamaların yanı sıra birçok farklı akıllı ulaşım sistemi elemanlarıyla trafik güvenliği en üst seviyeye çıkarıldı. Kazaların minimum düzeye düşürülmesi sağlandı." dedi.

Karaismailoğlu konuşmasında, AK Parti hükümetlerinin 19 yılda ulaştırma, altyapı ve haberleşmede yaptığı çalışmaları anlattı. Bu projeleri hayata geçirirken teknolojinin de en ileri şekilde uygulandığına değinen Karaismailoğlu, teknolojileri kullanarak akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırmak için çalışmalarını hızlandırmaları gerektiğini, Kuzey Marmara Otoyolu Ana Kontrol Merkezi'nin bu açıdan hayata geçen en önemli projelerden olduğunu vurguladı. Karaismailoğlu, Kuzey Marmara Otoyolu ile zamandan 3 milyar lira, akaryakıttan 518 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 3 milyar 518 milyon lira tasarruf sağlandığını kaydederek, karbon emisyonunun 198 bin ton azaltıldığını, hava kirliliği ve çevre sorunlarının ortadan kaldırılmasına katkı sunulduğunu bildirdi. Karaismailoğlu, yaptıkları yatırımlar sayesinde 2003-2020 yılları arasında taşıt hareketliliğinin yüzde 170 artarken can kaybının azaldığını, bu başarının arkasında bilimsel çalışmalar ışığında yapılan doğru yatırımların bulunduğunu söyledi.

“Artan nüfusun hızla değişen ve dijitalleşme ekseninde yoğunlaşan talepleri, ileri teknolojileri içeren çözüm arayışlarını da zorunlu kılıyor” diyen Karaismailoğlu, “Bu noktada bugün hem ülkemizde hem de dünyada birçok şehrin dijital dönüşüm sürecinden geçerek bu hızlı değişime uyum sağlamaya çalıştığını görüyoruz. Artık yapay zekâ, nesnelerin interneti ve 5G gibi gelişmekte olan teknolojilerin dahi insanlık için olmazsa olmaz altyapılar olduğuna tanık oluyoruz. Bizim de bu teknolojileri kullanarak akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırmak için çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekiyor. Kuzey Marmara Otoyolu Ana Kontrol Merkezi’nin bu açıdan hayata geçen en önemli projelerden biri olduğunu memnuniyetle ifade ediyorum” şeklinde konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamında 3,2 milyon metre fiber optik kablo altyapısı bulunduğunu kaydederek "Otoyolda, 134 adet değişken mesaj işareti, 3 bin 46 adet kamera, 36 adet meteoroloji ölçüm istasyonu, 275 acil telefon altyapısıyla ücret toplama, olay algılama, trafik güvenliği, iletişim ve haberleşme ağı altyapısı bulunmaktadır. Tüm bu altyapının yönetimi 53 bin 300 metrekare saha üzerine kurulu bu Ana Kontrol Merkezi yerleşkesinde; 24 saat çalışma sistemiyle 148 personel aracılığıyla gerçekleşmektedir." dedi. Karaismailoğlu, entegre edilen akıllı ulaşım sistemleri sayesinde otoyol güzergahı boyunca kurulan tüm kameraların 24 saat takip edildiğini ve yönlendirildiğini, meteoroloji sensörlerinden gelen bilgiler doğrultusunda trafiğin, hava koşullarına göre, dinamik bir şekilde idaresinin sağlandığını, sürücülere istenen mesajlar ve uyarıların ulaştırıldığını anlattı.

Sis uyarı sisteminin otomatik veya manuel olarak çalıştırılabildiğini, sürekli izlenen olay algılama kameraları sayesinde, kaza, duran araç, yabancı cisim veya trafiği olumsuz etkileyebilecek diğer durumlarda anında müdahale edildiğini kaydeden Karaismailoğlu, trafik yoğunluğunun ve ortalama hız bilgilerinin takip edildiğini, çağrı merkezi vasıtasıyla yol kullanıcılarının sorunlarının çözüme kavuşturulduğunu söyledi. Bakan Karaismailoğlu, otoyolda ve yol üzerinde bulunan tünellerde yer alan diğer sistemlerden, acil haberleşme telefonlarıyla görüşme yapılabildiğinden bahsederek, "Tüm bu uygulamaların yanı sıra birçok farklı akıllı ulaşım sistemi elemanlarıyla trafik güvenliği en üst seviyeye çıkarıldı. Kazaların minimum düzeye düşürülmesi sağlandı." diyerek, akıllı ulaşım sistemlerine yönelik çalışmaları sayesinde trafik güvenliğini artırmayı, seyahat sürelerini kısaltmayı, mevcut yol kapasitelerinin daha etkin ve daha verimli kullanılmasını, hareketliliği artırmayı, enerji verimliliğini yükseltmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Bakanlığın ‘Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketlilik Stratejisi ve Eylem Planı’na da değinen Karaismailoğlu, "Bu eylem planıyla mobilite, lojistik, dijitalleşme vizyonu çerçevesinde, ulaşım sistemlerinin mevcut ve ortaya çıkabilecek ihtiyaçlara uygun hâle getirilmesine yönelik strateji ve politikalar geliştirilecek." açıklamasında bulundu.

Kuzey Marmara Otoyolu’nun her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için gurur vesilesi olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Gençlerimize, çocuklarımıza Türkiye’nin aydınlık yarınlarının bir nişanesi olarak gösterebileceğimiz dünya çapında bir eserdir. Ülkemizi ve milletimizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşımak için hiçbir engel tanımayacağımızın ve Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada lider ülkelerden biri olacağı günlerin ne kadar yakın olduğunun ispatı niteliğindedir. İnşa ettiğimiz bu dev eserin en gurur duyduğumuz yanı da insan canını, sağlığını ve huzurunu korumak için mümkün olan tüm imkânların seferber edilmesidir.” diyerek sözlerini tamamladı. Konuşma sonrası açılış kurdelesini beraberindeki heyetle birlikte kesen Bakan Karaismailoğlu, ana kontrol merkezinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Törende konuşan Dr. Sayan, son 19 yılda diğer bütün alanlarda olduğu gibi Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında da yaşanan dönüşüme dikkat çekerek, AUS alanında yürütülen çalışmaların bundan sonra Haberleşme Genel Müdürlüğü koordinasyonunda devam edeceğini, ülkemizin 2023 vizyonuna uygun şekilde strateji belgesinin ve eylem planı çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

AUS konusunda sistem mimarisinin ve standartların belirlenmesinin önemine de değinen Dr. Sayan, yerli ve milli haberleşme sistemlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için ilgili firmalara Ar-Ge projeleri için kaynak sağlandığını vurguladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) Başkanlığı ile TÜRKSAT A.Ş. arasında, 10 Kasım tarihinde ‘Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) Otomasyon Projesi’ne ilişkin protokol imza töreni gerçekleştirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan'ın katılımlarıyla gerçekleşen törene TÜRKSAT A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek, TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren, Genel Müdür Yardımcısı ve Dernek Başkanımız Esma Dilek, UDHAM Başkanı Mehmet Ali Değer, projede görev alacak Bakanlık personeli ve diğer proje paydaşı kurum ve kuruluşlar katıldı.

TÜRKSAT tarafından geliştirilen SOTM anteni projesini örnek veren Dr. Sayan, Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi’nde geliştirilecek ürünlerin AUS alanında çok önemli fonksiyonları yerine getireceğini ifade etti. 2023 vizyonunun önemine vurgu yapan Dr. Sayan, taraflardan 24 ay olarak öngörülen proje takviminin hızlandırılarak daha kısa bir sürede tamamlanmasını istedi.

Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren ise ülkemizdeki ve dünyadaki AUS mimarilerinin ve AUS mevcut durumunun detaylı şekilde analiz edilerek ülkemizin ihtiyaç duyduğu AUS kullanıcı hizmetlerinin ve bunlara dair detaylı yol haritasının belirlenmesi ve bu sistemlerin fikri ve sınai haklarının kazanımlarına sahip olunmasının amaçlandığını belirtti. Törende konuşan TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ise proje ile birlikte yerli ve milli uydu haberleşme teknolojilerinin geliştirilmesi ve AUS alanında kullanımının yaygınlaştırılması, ülkemizin gelişmekte olan uydu haberleşme sistemleri kapasitesinin AUS alanında da etkin hale getirilmesinin önemine değindi. Uydu teknolojilerinin eğitimden sağlığa, su kaynaklarının yönetiminden tarıma, savunmadan AUS’a kadar birçok alanı desteklediğini vurgulayan Ertok, Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi ile AUS sistem mimarisinin uydu destekli olarak ve kesintisiz iletişim sağlayan bir altyapının hedeflendiğini ifade etti.

Diğer Haberler